Az alkoholizmus hatásai az egész családra kihatnak

Amikor az alkoholizmusról szó esik, sokak szemében megjelenik egy általános kép arról, hogy milyen is egy alkoholista. Nos, a kocsmát egész nap támasztó csavargó kinézetű figura ilyenkor az, ami megjelenik az ember szeme előtt. Azonban sok esetben a kép egész mást mutat. Egy kívülről jól működő családot, ahol a szép környezet, a jó munkahely, a kiterjedt baráti társaság és minden adott.

Az alkoholizmus hatásai azonban egy idő után minden érintett életében megjelennek. Fizikai és pszichológiai tüneteket produkálva és romba döntve, ami addig megvolt. Azonban van kiút, van megoldás.

És ezt a megoldást kínálja a Felépülők Családi Felépülési Központ is, ahol egy 28 napos bentlakásos terápia is segíti a klienseket. A bentlakásos terápia során napi háromszori étkezés biztosított, és sportolási lehetőségek a közös sétákon túl is. A terápia helyszíne egy természetközeli hely, ami mégis eldugott, diszkrét, így a kíváncsi szemektől távol helyezkedik el. 120 óra vezetett terápiát kínálnak és egyéb programokat, sport-tevékenységeket. Fontos, hogy ez az egész terápia a Minnesota-modellen alapul, ami több mint hetven éve igen sikeresen működik az Amerikai Egyesült Államokban és világszerte.

Az alapját az adja, itt, a Felépülők Családi Felépülési Központban is, hogy az alkoholizmusra betegségként tekintenek. Egy olyan kémiai függőség, amire nem megoldás a szégyenérzet keltése, a korholás. Mint ahogy egy lábtörés sem múlik el úgy, ha a beteget szégyenbe hozzuk. Az is fontos alapelve a Minnesota-modellnek, hogy az alkoholizmusra úgy tekint, mint betegségre, mint önálló dologra, tehát nem úgy, mint valamilyen más betegség következményére.

Fontos az is, és ez megvalósul a Felépülők Családi Felépülési Központban is, hogy a tanácsadók között jórészt olyanok szerepelnek, akik maguk is átélték már a felépülés folyamatát. Ez egyébként világszerte jellemző, fontos alapelv. Hisz így konkrét tanácsokkal tudnak segíteni, hogy az életben hogy lehet a buktatókat elkerülni, és az ilyen emberekhez bármilyen kérdéssel lehet fordulni. Hisz ők már átélték a felépülés folyamatát.

Az alkoholizmus hatásai szerteágazók és komplexek és bizony az egész életére kihatnak az embernek. Ezért is fontos, hogy időben felismerje valaki a problémát és megkeresse a megfelelő kezelési lehetőséget. És ezt a kezelést, terápiát kínálja igen nagy hatékonysággal a Felépülők központja is. Sokszor a család, a barátok azok, akik jelzik a problémát és bizony van, hogy idő kell elteljen ahhoz, hogy az érintett is felismerje, hogy itt már baj van. Az alkohol ugyanis egy addiktív dolog, ami függőséget okoz és ezt a kémiai függőséget kezelik a terápia során, de ugyanígy figyelve a lélekre, a pszichológiai tényezőkre is. A felépülés során pedig azt tanulják meg az érintettek, hogy hogy élhetnek derűs és boldog életet józanul. Ez pedig mindennél többet ér.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük