Lakossági kontra vállalkozói bankszámla

Előfordulhat olyan helyzet, hogy az egyébként kiváló lakossági bankszámla mégsem tudja kielégíteni az igényeket. Amikor vállalkozást indítunk vagy vezetünk, kézenfekvő kifejezetten a céges igényekhez passzoló vállalkozói számlát nyitni.

 

Több szempont, több lehetőség

 

A vállalkozói bankszámla törvényszerűen összetettebb, mint a lakossági. A céges üzleti világban ugyanis több elemet kell figyelembe venni, mint egy család pénzügyi életében.

Persze rengeteg cégnek szóba sem jöhet a vállalkozáshoz a lakossági számla. Előírások gondoskodnak arról, hogy vállalkozói bankszámlát nyissanak. Ugyanakkor egyes áfafizetésre nem kötelezett kisvállalkozások elkerülhetik a céges számlanyitást.

Csak nem biztos, hogy jól járnak vele. A megbízható és az igényeket kielégítő KATA egyéni vállalkozói számla ugyanis költséget és kényelmetlenséget takaríthat meg a használójának.

Egyszerűbb nyomon követni a pénzügyeket, nem fogjuk keverni a magán és céges tranzakciókat. A vállalkozói számlanyitással könnyebben teszünk eleget a jogszabályoknak. Előfordulhat, hogy például díjmentesen utalhatjuk el a NAV-nak az adót. Online is kezdeményezhetjük a vállalkozói számlaigénylést, azaz időt spórolunk. Előbb csak az adatokat kell elküldeni, míg később csupán egy aláírásra kell beugrani a bankfiókba.

Jellemzően a cégeknek elérhető üzleti hitelek egyik feltétele a vállalkozói számla megléte. Ezért ha most vállalkozói számlát nyitunk, idővel könnyebben vehetünk igénybe akár a fejlődést elősegítő kölcsönt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük